menu search recent posts
Facebook

 

 

Der er andre end butleren, der laver mad i Damen i den grønne dragt. Denne gang som noget nyt og overraskende for dem parter.

Opskriften på frikadellerne er inspireret af japanske gyoza, en af mine yndlingsspiser fra det japanske køkken. Jeg har lært at lave dem af min japanske søster Satoe, som boede hos os (mine forældre) i et år, mens vi begge gik i gymnasiet. Hun og hendes familie er et kært bekendtskab og som bonus har vi fået uendelig mængder delikat japansk mad samt et par rejser til det inspirerende land. Mens Satoe hakkede, rørte og brasede fulgte jeg i hælene som en anden observatør og nedfældede hver eneste mængde, handling og fif.

Vores fælles hukommelse fra det år blev i øvrigt bygget på mad:

“Kan du huske dengang i Sverige, hvor … ?”

“Nej, ikke rigtigt?”

“Jo jo, det var den dag, hvor vi fik pandekager med rejefyld!”

“Nåååårhja. Det kan jeg godt huske.”

 

Men tilbage til Damen i den grønne dragt og de mange måltider.

Først bogbid:

 

 

 

 

Petters gyoza-inspirerede frikadeller med kartofler og asiatisk krydret kål

 

Frikadeller

400 g hakket svinekød

Finthakket forårsløg, 3-4 stk

2 fed presset hvidløg

1 spsk sukker

2 spsk soyasauce

2-3 spsk kværnet/stødt sesamfrø

1 æg

Salt

Sort peber, friskkværnet

2-3 spsk friskhakket koriander (kan evt. erstattes af persille)

Olivenolie

 

Kom kødet i en skål, blandt det med finthakket forårsløg, sukker, soyasauce, sesamfrø og æg. Rør godt rundt. Krydr med salt og peber og tilsæt til sidst – lige inden stegning – den friskhakkede koriander.

Varm olivenolie i en pande og steg frikadellerne.

 

 

Kål

½ dl limesaft

2 spsk sukker (evt. mere alt efter smag)

Friskrevet ingefær (et stykke på størrelse med en hasselnød)

Et kvart strimlet hvidkål

1 lille rød chili, finthakket

Sesamolie eller olivenolie til stegning

 

Lynsteg den strimlede kål et par minutter og kom den straks i en skål.

Opvarm limesaft og sukker i en gryde ved svag til middel varme, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt ingefær og chili og varm et minut mere. Hæld blandingen over den varme kål og vend straks rundt.

 

Tilbehør: Kogte kartofler, evt. drysset med persille og overdryppet med lidt olie.

 

Petter siger: Velbekomme 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *