Der findes intet rigtigt tidspunkt

 

På nær det, der føles godt for dig.

Det eneste rette tidspunkt er altid nu og det eneste rette sted er altid inden i dig.

 

Du har mulighed for at købe en lækker lejlighed, som er mindre end den, du har, og dermed spare en del penge, som kunne give dig råd til at mere tid i hverdagen til dig selv og dine nærmeste. Men hvis du skal flytte til noget mindre, er det nu, du skal slå til, for muligheder som denne hænger ikke på træerne. På den anden side skal du så give afkald på din nuværende lejlighed, som er mere rummelig, hvilket også er en dejlig luksus. Og måske kommer du til at savne al den plads, du har, hvis du flytter?

Nu sidder du og vender og drejer dit kaffekrus mellem hænderne, mens du forsøger at afveje chancen for, at lykken findes i en mindre lejlighed og med flere penge mellem hænderne op mod risikoen for, at du vil savne udfoldelsesmuligheder med mindre plads … Hvad er den rigtige beslutning? Du mærker indad og du mærker udad og det er bare så svært at fornemme, om det er nu, du skal slå til eller ikke.

Når vi er helt små børn er det væsentligt for vores overlevelse, at vi aflæser vores omgivelser og mærker, hvad der skal til for, at de kan understøtte vores tryghed og overlevelse.

En del af os oplever desuden gennem ungdoms- og voksenlivet perioder, hvor vi er nødt til at have antenner foldet langt ud.

Når du har oplevet dette, kan det være blevet til en vane, og det er væsentligt at forholde dig til, hvis du samtidig har en god fornemmelse for sammenhænge og helheder. For hvornår er det ”den manglende brik” eller ”den rette timing”, du får fat i, og hvornår er du i virkeligheden i gang med at placere svaret udenfor dig selv, et sted hvor du skal aflæse vind, vejr og omgivelser for at gøre det ”rigtige” på det ”rette” tidspunkt.

Da jeg skulle udgive ”Damen i den grønne dragt” var jeg ved at få grå hår af spekulationer over, om det nu var et forkert tidspunkt, og forsøgsvise fornemmelser af, om en udskydelse af udgivelsen ville være mere ”rigtig”.

Når vi tænker i disse baner, er vi i gang med at prøve at regne ud frem for at være med det, der er. At regne ud bliver ofte fremstillet som noget med at bruge hovedet og ikke følelserne, men det kan faktisk føles, som om du er i gang med at mærke efter. Hvis du har for vane at stikke følehornene ud i omgivelserne, når noget er vigtigt, og mærke efter din følelsesmæssige respons på dette.

Her kan det være en hjælp til at mærke indad i stedet for udad, at huske på, at der eksisterer ikke sådan noget som et rigtigt tidspunkt eller et rigtigt svar. Der findes blot valg. Du vælger at foretage en handling og så bliver tingene sådan. Eller også vælger du ikke at handle, og omstændighederne bliver derefter.

Når du forsøger at ramme ”rigtigt”, giver du i virkeligheden ofte stemme til din frygt for at ramme ”forkert”. Og frygt er ikke konstruktivt at handle efter (medmindre man er i decideret livsfare).

I stedet er det mere hensigtsmæssigt at spørge dig selv:

Hvordan vil jeg have det med at købe frakken nu? Hvordan vil jeg have det med at vente? Og hvis jeg stadig er i tvivl: Hvordan vil jeg have det med at give mig selv lidt tid til at overveje nærmere? Hvad føles godt? Hvad føles mest sandt?

Eller: Hvis jeg har tillid til, at alt falder ud til det bedste, hvad ville jeg så vælge?

Giv altid dig selv tid til at lande overvejelserne.

For i sidste ende foretager du et valg, som hverken er rigtigt eller forkert, men som vil have konsekvenser. Og konsekvenserne kan du sagtens bære, hvis du ved, at de er konsekvenser af en beslutning, som du gav dig selv tid og plads til at mærke ind i og vælge ud fra, hvad der føltes som den bedste beslutning for dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.