Når facaden sejrer, dør vi

Jeg har efterhånden set en del forskellige talentprogrammer og lignende reality shows. Det har hver gang slået mig, hvor uendelig pænt deltagerne tager imod kritik og imod at blive kåret som tabere. Også hård kritik. Som regel udtaler de, at kritikken er berettiget og at de helt sikkert vil tage det med sig og lære af det. Samt at de andre deltagere jo er så utrolig talentfulde og fortjener at gå videre.

Jeg sidder hver gang med runde øjne og forstår ikke helt, hvordan de alle er i stand til at svare så tilsyneladende konstruktivt og i stand til at se berettigelse i enhver kritik.

Mest af alt er jeg lidt skeptisk, især fordi kritikken ofte er udtryk for noget, der er en smagssag og dermed ikke nødvendigvis er berettiget, bare fordi den er kritisk.

Der er også det omvendte scenarie. Dem, der bliver udstillet til grin og foragt. Dem, som bliver filmet i X-factorboksen efter at være blevet afvist pænt, kontant eller brutalt af dommerne. Dem, der udtrykker deres sårede og vrede følelser. Jep, de gør det ikke altid hensigtsmæssigt. Men i det mindste er de tro mod deres egne følelser af nederlagets smerte fremfor at have travlt med at holde facaden pæn og ikke “tabe ansigt”.

Hvorfor må vi ikke tabe ansigt?

Måske fordi et ansigt, der kan tabes, ikke er et ansigt men en maske.

Hvorfor skal vi nødvendigvis fremstå som om vi har verdens bredeste skuldre og kan tage imod ethvert slag med løftet hage?

Det skal vi ikke.

Hvorfor er en kritisk tilgang berettiget i sig selv i modsætning til en åben og modtagelig tilgang?

Det er den heller ikke. Det behøver den ikke være.

Vi har lov at være uenige i andres kritik, uanset hvilken position, erfaring eller kompetencer, de har. Vi har lov at føle os sårede, når vi mødes med kritik. Vi har lov at være mennesker.

Og vi har lov at stå ved det, vi skaber. Altid.

Nogle gange betyder det, at vi ikke skal tage kritik til os, fordi det vil betyde, at vi er illoyale overfor os selv.

Hvis vi tillader os selv at sortere i kritikken og at være menneskelige i processen, vil vi langt bedre kunne rumme den kritik, som vi faktisk kan bruge konstruktivt. Som vi kan komme videre med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.