Opsætning af din bog til tryk

 

Her vil jeg gennemgå, hvordan du opsætter bogblokken, så den er klar til tryk. Det er en generel vejledning, men det er altid en god idé først at undersøge hos dit trykkeri, om de har bestemte krav til, hvordan bogblokken skal være sat op.

Bogblok:

Indholdet til din bog – det vil sige hele teksten, kolofon, titelblad, evt. forord, takkeord osv. Samt blanke sider – kaldes en bogblok. Altså alt det, som skal være inden i omslaget.

Bogblokken skal sættes op, så hver anden side har bredere margin i venstre side og hver anden i højre side. Desuden skal der være noget plads foroven og forneden, dels til at give luft omkring teksten, men også til at give plads til beskæring hos trykkeriet.

Bogblokkens sidetal skal i øvrigt være deleligt med 4, og derfor indsætter man blanke sider før og/eller efter selve indholdet, så sidetallet bliver deleligt med 4.

 

Denne vejledning:

I denne gennemgang tager jeg udgangspunkt i min egen roman, Damen i den grønne dragt, som jeg har udgivet i det traditionelle format 13,5 cm x 21,5 cm. Det betyder, at du skal bruge andre størrelser margin osv. hvis du skal lave en bogblok til en bog i et større eller mindre format. Men vejledningen i, hvordan du sætter bogen rigtigt op, er den samme.

Jeg forudsætter, at du har din bogs indhold samlet i én fil, og at det er et worddokument og at du har valgt den linjeafstand, skrifttype samt skriftstørrelse, som du vil have din bog i. Husk, at de forskellige skriftstørrelser varierer. Calibri 11 har på tryk således ikke nødvendigvis samme størrelse som andre skrifttyper i skriftstørrelse 11.

 

Først skal du have sat marginer mv. op, så siderne sidder rigtigt i forhold til tryk. Dernæst skal du have indsat sidetal, så de sidder rigtigt på siden.

 

Opsætning:

Klik ind på fanen ”Sidelayout” og markér hele din tekst:

Sidelayout

 

 

Klik så ind på ”Sideopsætning”:

En dialogboks vil åbnes og det er i denne dialogboks, at hele opsætningen udføres.

Klik først ind på fanen ”Papir”:

Sideopsætning - Papir

 

 

Her vælger du sidestørrelsen. Eftersom min bog skal trykkes i formatet 13,5×21,5, har jeg valgt disse mål som hhv. bredde og højde.

 

I den stadigt åbne dialogboks klikker du ind på fanen ”Margener”:

Sideopsætning - margener

Under margener: Vælg hvor brede top og bund-margin skal være. Vælg derpå bredden på sidemarginerne – den indvendige sidemargin skal være større end den udvendige, da det er den side, som kommer til at vende ind mod bogryggen – så der skal være plads til at bogen kan blive samlet og at teksten ikke kommer til at sidde helt inde i foldningen.

Under Flere sider: Vælg ”Spejling af margener”. Denne del er vigtig! Det er dette valg, som gør, at teksten kommer til at stå rette sted på begge sider af papiret, når den trykkes. Hvis du ikke vælger spejling af margener, vil teksten på hver anden side stå længere inde mod bogryggen end på de andre sider.

I eksemplet nedenunder kan du se, hvordan siderne kommer til at se ud.

 

Voilá! Nu er indholdet af din bog sat op og skulle gerne ligne dette:

Voilá - færdig sideopsætning

 

Du skal dog også have indsat sidetal, så de sidder rigtigt. Du kan selvfølgelig også vælge at sætte tallene midt på. Men hvis du vil have sidetallene til at stå nederst på siden længst væk fra bogryggen, så kræver det lidt justering. Et blogindlæg om dette er på vej 🙂

Når opsætning og sidetal er på plads, så er det bare at gå bogblokken igennem og sikre at alt står, som det skal – fx at alle dine kapitler, og eventuelle kapitelnumre eller kapiteloverskrifter, starter samme sted på siden. Til sidst skal du sørge for, at det samlede sidetal er deleligt med 4. Indsæt derfor et antal blanke sider enten før eller efter selve indholdet, så tallet kommer til at passe. De blanke sider kan også sættes ind andre steder, hvor det måtte passe i forhold til din bog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.